«Виконати зобов‘язання перед інвесторами — така ціль будівельних компаній у військовий час», — Ірина Орловська, директорка БК Вертикаль

За даними сервісу нерухомості Lun, за останній рік квартири у новобудовах Івано-Франківська здорожчали. Чому, якщо у країні війна і ситуація з будь-яким бізнесом зараз нестабільна?

В першу чергу, це пов’язано з тим, що забудовники реагують на безліч факторів, спричинених порушеною логістикою, вартістю та наявністю будівельних матеріалів, відсутністю інженерного обладнання, валютними коливаннями тощо.

У період війни суттєво зросла собівартість самого будівництва: кількість постачальників будівельних матеріалів значно знизилась через бойові дії, адже східні області були епіцентром таких компаній. Будівельні заводи постраждали від обстрілів та повністю зупинились, а імпортні матеріали фактично стали дефіцитом.

Будівельний бізнес в Україні сьогодні переживає не найкращі часи. Стрімке зростання собівартості, нові вимоги держави щодо будівельних норм, дефіцит робочих кадрів на будівельних майданчиках, вимкнення електроенергії та безліч труднощів, пов‘язаних з роботою в умовах війни.

У такий час вживання слова «бізнес» недоречне, оскільки мова може йти лише про виконання взятих раніше зобов‘язань перед інвесторами, адже маржинальність за таких умов рівна нулю, зазначила Ірина Орловська, директорка БК Вертикаль. І саме з керівником успішної в Івано-Франківську компанії, яка понад 15 років на ринку та є представником Ради директорів Конфедерації будівельників України, ми поспілкуємося про виклики і зміни будівельної сфери, пов‘язані з війною.

Як БК Вертикаль почала роботу в умовах воєнного стану?

15 березня 2022 року, коли не минуло й місяця російсько-української війни, будівельна компанія Вертикаль відновила будівництво одразу чотирьох житлових комплексів в Івано-Франківську — HydroPark DeLuxe, Lystopad, Містечко Козацьке та Містечко Мануфактура. За тиждень було відновлено роботи у ще одному проєкті — ЖК Sonata.

І перша причина прийняття такого рішення — це саме відповідальність перед Клієнтами, які очікують на житло від БК Вертикаль.

Ми працюємо на ринку більше 15 років. Подолали дві хвилі COVID-19, які істотно вплинули на темпи будівництва. Але це не порівняти з наслідками війни. З іншого боку, війна нам дала змогу стати ще сильнішими. Ми цінуємо, що разом з нашими Клієнтами проходимо цей нелегкий час, входимо у розуміння один одного і працюємо на перемогу.

Як змінилася робота компанії з моменту повномасштабного вторгнення та оголошення воєнного стану?

У перший день війни було прийнято рішення призупинити усі будівельні роботи. З часом ми адаптувалися та почали відновлювати роботу — поступово, поетапно. Те, що змінилося точно — практично всі ми почали займатися волонтерською діяльністю. Я вважаю, що обов‘язок кожного українця — допомагати нашим військовим, коли у країні війна — як мінімум, до перемоги. Тому команда Вертикаль об‘єдналася у благодійній ініціативі «Україна — мій Дім». Ми єднаємо людей по всій Україні та різних містах світу, щоб разом допомагати Збройним силам України та людям, які потребують підтримки.

Як змінився клієнт періоду до війни і після? Чи змінилися запити?

У довоєнний період попитом користувалось житло на етапі фундаменту, та зараз покупці надають перевагу готовим квартирам або житлу, близькому до здачі. Це закономірно, тому ми тимчасово зупинили продаж у секціях на етапі фундаменту та переважно продаємо житло на етапі готовності або об‘єкти у активній будівельній фазі.

Окрім того, до нас часто звертаються мешканці щодо питань перепродажу квартир, адже довіряють нам. Тому було прийнято рішення створити Вертикаль Брокеридж — легкий сервіс купівлі-продажу, у якому ми продаємо квартири та комерційну нерухомість.

Сервіс зручний, адже ми надаємо безкоштовно продавцю, тобто власнику нерухомості БК Вертикаль, повний супровід з юридичних питань, підбір Клієнтів, підготовку приміщень та професійну фото- і відеозйомку, включаючи рекламні послуги. У сервісі вже є понад 70 квартир і нещодавно ми запустили зручний сайт https://brokerage.vertykal.ua

Війна війною, а ми прислухаємось до запитів наших Клієнтів, адаптуємось та робимо усе, щоб бути максимально корисними для покупців нерухомості БК Вертикаль.

Як можете оцінити фінансовий стан БК Вертикаль на сьогодні?

Значну увагу ми приділяємо стратегічному плануванню, такою є філософія компанії останні роки. Тому ми з нашою сильною командою продумували наперед різні сценарії та готувалися і до найгірших перебігів подій. За 14 років компанії ми пережили не одну кризу, тому будь-які нові труднощі ми сприймаємо як виклики, які ми впевнено приймаємо.

Один із принципів нашої роботи — це грамотне фінансове планування, яке передбачає забезпечення фінансових резервів. Ми маємо міцний фундамент і впевнені у тому, що повністю виконаємо зобов’язання перед нашими Клієнтами. Тому можу сказати так: фінансовий стан компанії навіть у таких складних умовах, як зараз, дозволяє бути впевненими у майбутньому компанії.

Я вважаю, що виконати зобов‘язання перед інвесторами — така ціль будівельних компаній у військовий час.

Ви запустили програму лояльності для українських військовослужбовців, розкажіть більше про неї.

Програма лояльності діє на купівлю нових квартир для військовослужбовців та ветеранів війни. Щоб отримати додаткові знижки на нерухомість, потрібно мати документ, який підтверджує статус. До речі, оформити квартиру можна і на дружину.

Ми розробили систему лояльності, яка зараз користується значним попитом. І ми раді, що українські воїни обирають якісний Дім від БК Вертикаль.

Чи не думали про те, щоб переїхати закордон? Адже викликів і труднощів для бізнесу в умовах війни дуже багато

Українці дуже стійка і сильна нація. Нас не вигнати з своїх домівок, не здолати сильний дух. Які б виклики нас не чекали, ми залишаємося вдома і в такий непростий час об‘єднуємося, щоб пройти всі ці випробування.

Вдома найкраще. Тут і стіни допомагають. А за кордоном нас ніхто не чекає. Тому ми цінуємо персонал та підтримуємо команду, яка залишилася вдома. Сьогодні близько третини працівників нашої компанії воюють на передовій, а ми в тилу допомагаємо та підтримуємо їх та їхні родини.

Якою є ситуація на будівельних майданчиках? Чи змінилася динаміка будівництва?

Зараз активно ведуться будівельні роботи у п’яти житлових комплексах. Звісно це не ті об’єми, які були до війни, але ми поступово нарощуємо темпи будівництва у всіх будинках. З початком війни ми не зупиняли активні будівельні роботи в першому будинку ЖК Містечко Мануфактура. Була затримка, але компанія здала будинок у воєнний час.

Клієнти до нас звертаються, ми постійно тримаємо контакт, інформуємо про будівництво у фото- та відеозвітах та підтримуємо Клієнтів 24/7.

Роботи продовжуються, ми адаптувалися до нових непростих умов і впевнено будуємо найякісніші будинки.

В чому особливості будівельного ринку в Україні зараз? Якими є нові вимоги?

Виконати зобов‘язання вчасно і в повному обсязі. Так, це перша і головна вимога нас перед самими собою. В умовах, коли ціни на матеріали ростуть з кожним днем, ми шукаємо нові шляхи забезпечення матеріалами. Знаємо, що війна завершиться. Зараз важливо розуміти і входити в ситуацію один одного.

Важливо розмовляти і чути клієнта. Адже ми знайомилися в умовах мирної України. Наші плани, графіки тощо — все ґрунтувалося на тенденціях зростаючої економіки. Контекст змінився. Незважаючи на негативні впливи та ризики, ми не заморозили жоден об‘єкт, працюємо, щоб виконати свої зобов‘язання.

Якими є ваші особисті прогнози для будівельного ринку?

Якщо говорити у масштабах країни, нас чекає велике відновлення. Звісно після перемоги ми відбудуємо Україну та кожне зруйноване місто, містечко та село. По-іншому бути просто не може.

У рамках Івано-Франківська прогнозую збільшення попиту та зменшення якісної пропозиції. Не кожен забудовник зможе пройти це випробування війною, зберігши професійність команди, якість будівництва та сервіс для Клієнта. А компанія Вертикаль, я впевнена, зможе.

В умовах, коли ціни на матеріали ростуть з кожним днем, ми шукаємо нові можливості забезпечення необхідними матеріалами будівельні майданчики, у тому числі приймаючи непопулярні рішення сьогодні. Тому попереду будуть ті, хто вміє планувати, приймати виклики, змінюватися. І ми до цього готові.